SDB Welzijn – Indebuurt

by Coen on Jan 27, 2020 12:45:00 PM

Begeleider Coen: ‘Ik doe het voor die glimlach op het gezicht van de cliënten’ 

Hij is nog maar net begonnen met zijn eigen bedrijf, maar zijn agenda is nu al heel vol. Coen ter Beke runt sinds enkele weken SDB Welzijn. Wij gingen langs bij Coen en vroegen hem wat SDB Welzijn voor jou kan betekenen.  

Heb jij een licht verstandelijke beperking en vind je het lastig om een maatje te vinden waarmee je leuke dingen kan doen? Neem dan eens contact op met Coen. Hij runt sinds enkele weken SDB Welzijn. Het bedrijf is actief op drie gebieden Sport, Dating & Begeleiding en zijn werkgebied omvat heel Twente. “Zo is het contact voor het daten ook te realiseren en te begeleiden.”

Voor Coen is SDB Welzijn een droom die uitkomt. Hij werkte ongeveer 15 jaar als begeleider in de gehandicaptenzorg. “Ik heb op verschillende woongroepen gewerkt binnen grote zorgorganisaties in Twente. En met cliënten uit psychiatrie en forensische zorg.”

Verbeterpunten
Maar tijdens dit werk liep Coen ook geregeld tegen muren op. “Ik ben zelf altijd al veel bezig geweest met sport, ik ben bijvoorbeeld al 13 jaar vrijwilliger van een G-voetbal team. Maar als ik wilde sporten met cliënten, was daar vanuit de organisatie te weinig tijd voor. Dat vond ik jammer. Ook merkte ik in het begeleiden van cliënten dat ouders soms met verbeterpunten of ideeën kwamen, die ik alleen maar kon beamen. Maar vanuit de organisatie was er dan geen mogelijkheid voor.”

Extra ondersteuning
Zo werd het idee geboren om dit stukje extra ondersteuning in bewegen of in contact maken, onder te brengen in een eigen bedrijf. Zijn vrouw adviseerde Coen om al zijn ideeën op papier te zetten. Zo is SDB Welzijn ontstaan. Loop je als zorginstelling in de begeleiding van jong volwassenen met een beperking tegen problemen aan, dan kan Coen je daarbij ondersteunen. Hij werkt samen met verschillende partners. “Ik wil samen met organisaties kijken hoe we de cliënten zo goed mogelijk kunnen ondersteunen bij hun behoeftes. Organisaties kunnen mij inzetten om mee te denken in een casus, maar ook om sportactiviteiten te organiseren en uit te voeren op de locatie.”

Presentatie bij JP van den Bent over voeding & beweging georganiseerd door SDB Welzijn en In Balans

Contacten maken
Hoe fijn is het als je een vriend of vriendin hebt waarmee je door de week of in het weekend leuke dingen kunt doen? In de zorg merkte Coen dat daar onder cliënten best veel behoefte aan is. “Veel begeleiders lopen daar tegenaan, dat heb ik al zo vaak gehoord. Jongvolwassenen met een beperking vallen in het maken van contacten vaak tussen wal en schip. Of er wordt misbruik van ze gemaakt. Je kunt bijvoorbeeld via social media de verkeerde personen treffen. De doelgroep is kwetsbaar en ze hebben vaak een negatief zelfbeeld. Mijn ervaring is dat ze ook niet altijd vertellen als ze bijvoorbeeld afspreken met een persoon die misbruik van ze wil maken. Dan is het vertrouwen al beschadigd.”

Coen biedt daarom ook begeleiding bij dating. “Jij bepaalt in een gesprek met mij wat je zoekt”, vertelt Coen. “Bij de intake neem je je ouder of begeleider mee en we vullen vervolgens een intakeformulier in.” Als Coen aan de hand van jouw informatie een leuke match gevonden heeft, kun je samen afspreken. Coen nodigt jullie allebei inclusief ouder/verwant/begeleider uit om met elkaar kennis te maken. “Het is dan helemaal gekaderd”, vertelt Coen, “wat ook voor de begeleider prettig werken is.”

Hebben jullie allebei een prettig gevoel bij deze eerste kennismaking, dan kan Coen bemiddelen in vervolgafspraken. “Het kan ook zijn dat er een vriendschap ontstaat tussen een cliënt van Interact Contour en een cliënt van bijvoorbeeld de JP van de Bentstichting”, vertelt Coen. “Zo kun je bijvoorbeeld samen koken en je zult dan merken hoe leuk dat is.”

Wil je graag samen wat drinken maar niet in een volle kroeg? Dan zorgt Coen ervoor dat jullie kunnen afspreken in een gezellige ruimte bij Stravinsky. Deze ruimte kan worden afgeschermd. Je kunt met SDB Welzijn bovendien vier keer per jaar deelnemen aan leuke activiteiten, zodat je ook nieuwe mensen kunt leren kennen.

Bootcamp
In het voorjaar gaat Coen samen met Ben in Vorm Personal Training een small-group bootcamp verzorgen voor mensen met een beperking: geestelijk, lichamelijk of psychisch op het Hulsbeek. “We begeleiden met zijn tweeën”, vertelt Coen, “dus kunnen we meer persoonlijke aandacht en ondersteuning bieden wat tot succes moet leiden!” Het mooiste van het bootcamp concept is dat ze werken met een strippenkaart. “Het is betaalbaar en je zit nergens aan vast!”

Glimlach
Hoewel Coen nog maar vanaf januari officieel begonnen is met zijn bedrijf, is zijn agenda nu al overvol. Wat hij het allerleukste vindt aan zijn werk? “Die glimlach op het gezicht van de cliënten. Dat ze weer stralen, lachen en dankbaar zijn dat ik ze heb kunnen helpen. En dat ze verder kunnen in waar ze in vastliepen. Dat geeft mij een enorme drive om hiermee verder te gaan.”