Mick viel 120 kilo af onder begeleiding van SDB Welzijn

by Coen on Mar 6, 2021 8:15:00 AM

Mick uit Hengelo viel 120 kilo af! Zijn metamorfose is compleet na een operatie, maar verzekeraar betaalt niet

HENGELO - Mick Wonnink heeft een turbulente periode achter de rug. Vier jaar terug woog hij nog 250 kilo. Op eigen kracht viel hij 120 kilo af. Nu wil de Hengeloër zich laten opereren aan zijn  obese buik, maar de zorgverzekeraar vergoedt dat niet. Mick geeft niet op.

Josien Kodde 5 mrt. 2021 Laatste update: 06-03-21, 08:16

Na de zware fysieke en mentale strijd tegen de kilo’s is Mick Wonnink toe aan een laatste stap. Hij wil af van de overtollige en verslapte huid rond zijn middel. Letterlijk en figuurlijk zit Mick slecht in zijn vel. Zijn corpulente verleden achtervolgt hem. De 30-jarige ex-zwaargewicht verlangt naar een spiegelbeeld dat overeenkomt met hoe hij zich nu voelt: als de nieuwe Mick.

Een klotsende buik tijdens hardlopen

Hij trekt zijn trui omhoog en wijst naar de huidkwab achter zijn broekband. „Kijk eens, dat wil toch niemand. Als ik hardloop, klotst het om me heen. Dat hoor ik zelf, maar anderen horen het ook. Mijn buik is niet mooi. Het belemmert me tijdens sporten en wandelen. Alsof er een plastic tas onder mijn shirt zit. Vol met boodschappen die los door de zak rammelen, zodra ik me beweeg. Zo voelt het. Geschikte kleding zoeken voor dit postuur is ook echt een probleem.”

Bij zorgverzekeraar Zilveren Kruis kreeg Mick nul op het rekest met zijn verzoek om een operatie. Daarom is hij nu, samen met zijn personal trainer Coen ter Beke, een inzamelingsactie begonnen die de benodigde 3500 tot 6000 euro voor een ingreep door de plastisch chirurg moet opleveren. 

Mick Wonnink toont een t-shirt in maat 8XL zoals hij die vier jaar terug nog droeg. © Emiel Muijderman

Doseren was altijd al lastig
Maar eerst eens terug naar hoe het allemaal begon. Mick Wonnink, geboren en opgegroeid in Maarn, had altijd al een bijzondere verhouding met voeding, vertelt hij. „Ik lustte veel en in grote hoeveelheden. Doseren? Dat was lastig. Mijn vader heeft me wel eens verteld, dat ik zelfs papier at. Het was goed dat mijn ouders me in de gaten hielden. Als ik teveel nam, stuurden ze bij.”

“Mijn playstati­on, spelletjes, broodroos­ter… Zelfs mijn Pokemonver­za­me­ling verkocht ik voor eten.” Mick Wonnink

Eenmaal weg onder hun vleugels kwam de licht verstandelijk beperkte Mick terecht in een beschermde woonvorm van de JP van den Bentstichting. Hij kookte in zijn eigen appartement. Geleidelijk aan ontwikkelde hij een eetverslaving. Steeds vaker troffen de woonbegeleiders hem aan achter zijn playstation, met ongezonde snacks binnen handbereik.

„Wat het extra ingewikkeld maakt, is dat Mick autisme heeft. Gamen was in zijn hoofd verbonden met eten en aangezien hij veel achter een spelcomputer zat, werd dat meer en meer een probleem”, vertelt begeleider Coen ter Beke.

Mick legt hij uit hoe het steeds meer uit de hand liep. „Bij het gehandicaptenvoetbal van De Esch in Oldenzaal kon ik niet meer meekomen. Op een kwade dag betrapte een woonbegeleidster me met stiekem besteld eten. Mijn bankpasje was toen al afgepakt door de begeleiding. Maar de drang naar eten was zo groot, dat ik spullen verkocht om aan voeding te komen. Mijn playstation, spelletjes, broodrooster… Zelfs mijn Pokemonverzameling.” 

De clash met de woonbegeleidster eindigde met slaande deuren. „Ik klapte de deur voor haar neus dicht en kreeg direct spijt. Dat was het moment dat ik zelf om hulp aanklopte. We zijn toen samen met het zorgkantoor op zoek gegaan naar een geschikte kliniek.”

Mick lag vooral op bed
Negen maanden verbleef de Hengeloër in een gespecialiseerde kliniek in Drenthe. Een streng ‘dieet’ van sporten en dagbesteding volgde. Eten zat achter slot en grendel. Het was een zware strijd. „Ik heb meerdere keren mijn ouders en begeleiders gevraagd om me alsjeblieft op te halen. Zo erg was het.”

“Mick verdient het want hij heeft wereldpres­ta­tie geleverd. Op eigen kracht 120 kilo afvallen is een hele grote opgave” Coen ter Beke, Personal trainer

Gaandeweg sloeg de behandeling aan. Mick ontwikkelde een nieuwe leefstijl, die hem een deel van zijn vrijheid heeft teruggegeven. „Ik weeg nu 130 kilo en loop weer de trap af zonder een hele dag te moeten bijkomen. Eerder lag ik heel veel op bed. Ik deed op het laatst niets meer en snaaide bijna continu.” Strikte afspraken met de woonbegeleiding moeten een terugval voorkomen, vertelt Coen ter Beke. De personal trainer begeleidt Mick drie keer per week. Het begon met cardiotraining, fietsen en wandelen. Later aangevuld met krachttraining.

‘Ik ben niet verminkt genoeg’
Behalve een maat op sportief vlak, is Ter Beke Micks steun op het mentale vlak. Nadat duidelijk werd dat de zorgverzekeraar geen buikwandcorrectie vergoedt, is mede door hem de inzamelingsactie via de website GoFundMe op gang gekomen. „Mick verdient het. Hij heeft echt een wereldprestatie geleverd. Op eigen kracht 120 kilo afvallen is een hele grote opgave”, aldus Coen ter Beke.


Mick Wonnink en zijn personal trainer Coen ter Beke © Emiel Muijderman

Mick Wonnink diende meerdere verzoeken in voor de operatie bij zijn verzekeraar Zilveren Kruis. Er werden foto’s gemaakt in het ziekenhuis in Hengelo. Vergeefs. Mick: „Ik ben niet verminkt genoeg, is mij gezegd. Mijn vel hangt niet ver genoeg over mijn benen.”

Een woordvoerder van Zilveren Kruis bevestigt dat  een buikwandcorrectie alleen wordt vergoed uit de basisverzekering als de patiënt aan strenge voorwaarden voldoet. Niet de zorgverzekeraars , maar de overheid bepaalt wat in de basisverzekering komt. Afhankelijk van het verloop van de operatie worden de kosten van deze operatie ingeschat tussen de 3500 en 6000 euro. 

Mick en Kris willen trouwen
Voor Mick zelf zijn er twee extra redenen bijgekomen om vol te houden. Hij wil toe naar een streefgewicht van 115 kilo. De eerste reden is zijn vriendin Kris. Ze komt uit de Verenigde Staten, sinds kort zijn Mick en Kris verloofd. Coen ter Beke:  „Daarnaast heeft Mick een baan gevonden. Bij een gameshop in Enschede. Hoe mooi zou het zijn als hij straks in een strak pak achter de toonbank en bij het altaar staat. Met een vette knipoog naar zijn oude postuur en zijn vroegere kledingmaat 8XL.”

Voor meer info en/of donatie: www.sdbwelzijnhelpt.nl